Predošlé články

pondelok 9. augusta 2021

Prečo som NEchcela kojiť?





 Prečo je pre mňa NEkojenie veľkou výhodou a prečo som nikdy NEchcela kojiť? 


Nič nie je viac, nič nie je menej. 

Kontroverzná téma.

Moja osobná skúsenosť je len moja; ak radi kojíte alebo radi kŕmite “umelým” mliekom (tento výraz neznášam) je to Vaše rozhodnutie (niekedy aj nechcené), no dôležité je, že každý rodič sa snaží robiť pre svoje dieťa to najlepšie a najviac čo môže. Rozdiel je len v tom, že keby som sa ja nasilu snažila kojiť, tak by som asi nerobila dobre ani sebe a potom koniec-koncov,  s pocitom nechute a depresie, ani tomu dieťaťu.


Už takmer 9 mesiacov sa NEOBHAJUJEM po stovkách otázok: “A kojíš?”, “Ty nekojíš?” a pod. Pretože ja som sa obhajovať nemusela, ja som od tehotenstva vedela, že kojiť nebudem a nechcem, okrem toho ani nemôžem (na tuto tému (psoriatickú artritídu) bližšie v starších blogoch). 

Dnes som denno-denne nesmierne vďačná za toto chcene/nechcené rozhodnutie nekojiť. Preto som za toto 3/4 ročné obdobie zozbierala niekoľko dôvodov prečo je to kŕmenie z fľašky výhodné a prečo nám to vyhovuje. 


  1. pohodlie- nemusíš sa starať pritom všetkom novom a ťažkom najmä prvých pár mesiacov a v strese a problémoch/povinnostiach aj o seba a svoje telo extra naviac.
  2. istota, že vieš koľko mlieka vypije - Toto som si uvedomila až keď mi moja sestra povedala, že to je zaujímavé vidieť na fľaške počet mililitrov a byť si istá že sa to dieťa najedlo 🤣 teda vedieť koľko toho zjedlo. Nám tieto čísielká veľmi pomáhali. 
  3. možnosť dieťa “požičať” každému kto vie podržať fľašu😁 - nie je závislé na mame - Do tohto bodu by sa skrylo hneď niekoľko výhod. Dá sa povedať, že od prvého dňa po príchode z pôrodnice som bola schopná stráviť hneď niekoľko hodín sama u lekára, na fyzio, na masáži, či začať pracovať; bez toho aby som musela rozmýšľať kedy bude jesť. A kedy musím byť doma. 
  4. samostatnosť - či už mamy alebo dieťaťa. Uspávanie, ktoré si nevyžaduje veľa sily a energie (špeciálne, keď ho manžel naučí zázrakom zaspávať samé lusknutím prsta) … toto sa už pomaly mení. ale bola to paráda.
  5. nemusíš sa starať o špecialnu diétu a rozmýšlať čo si zjedla a prečo ho/ju bolí bruško a obviňovať sa, lebo to brucho ju aj tak bude bolieť a bude revať ale aspoň nie si na vine 🤣.
  6. O pití alkoholu to nie je, ale keď sme počas šestonedelia a v lockdowne večer dali spať konečne dieťa a ten pohárik niekedy dva tri veru stáli zato 🤣. Dnes som sa zase vrátila k môjmu abstinovaniu, no tie večere boli na nezaplatenie a pomohli nám prežiť…
  7. Stalo sa mi, keďže som na biologickej a imunosupresívnej liečbe, že som niekoľkokrát ochorela a bolo nutné ma preliečiť antibiotikami či inými liekmi, keďže som nekojila, nemuseli sme nikdy s lekármi premýšľať nad tým, ktoré lieky mi predpíše, pretože som nebola obmedzovaná účinkami počas kojenia. 
  8. Možnosť dopriať tú silnú niekedy až magickú chvíľku kŕmenia manželovi alebo hocikomu ❤️
Niekedy jej to šlo samej a bol pokoj 🙏🏼🤣


Nakoniec som ich narátala 8. 

Keby som silno chcela tak pridám pár ďalších, ale myslím, že na základe tohto moje počiny pochopia aj ľudia z tej druhej strany - kojacej -.


Na záver len toľko, možno týmto krátkym článkom podporím niekoho kto sa trápi že kojiť nemôže alebo nechce 🔆.


P.S. Viem, že spisovný výraz je dojčiť, ale mne do huby nejde 😃.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára